Forum Szczepanów Strona Główna
»
Woje Św. Stanisława
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Szczepanów i okolica
----------------
Szczepanów i jego mieszkańcy
Parafia
Sterkowiec
Wokowice
Łęki
Różności wszelakie
----------------
Wszystko o wszystkim
Sport
Grupy: Woje i TDO
----------------
Woje Św. Stanisława
Pralnia
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kamil
Wysłany: Śro 16:21, 25 Kwi 2007
Temat postu:
Liczymy na ciebie :) Nie zawiedź nas
Gabryś
Wysłany: Sob 16:16, 21 Kwi 2007
Temat postu:
w co nie watpie
QBA
Wysłany: Pią 23:26, 20 Kwi 2007
Temat postu:
chłopcy nic się nie martwcie napewno jakoś wzbogacimy ta herbatke
bedzie kopała
wkońcu jestem smakoszem
Szamil
Wysłany: Czw 21:03, 29 Mar 2007
Temat postu:
POŻYWIENIE ludności słowiańskiej składało się przede wszystkim z pokarmow roślinnych. Spożywano zboże, niekiedy prażone (prażmo), różne kasze, otrzymywane przez otłukiwanie ziarn zbóż w stępach (w wykopaliskach szczególnie często spotyka się kaszę jaglaną), oraz potrawy mączne, polewki, nawarki, zacierki, kisiele i inne. Z mąki przygotowywano też pierogi, smażono mliny (bliny), wypiekano podpłomyki i chleb. Jedzono groch, fasolę, soczewicę, rzepę, kapustę, ogórki, marchew i wiele innych roślin uprawionych lub dziko rosnących jak barszcz, lebioda, pokrzywa, z których przyrządzano polewki kwaśne lub potrawy w rodzaju szpinaku. Dość często jedzono grzyby. Jako przypraw używano chrzanu, czosnku, kopru i oczywiście soli. Jedzono też różne owoce z drzew hodowanych i dziko rosnących. Potrawy kraszono olejem roślinnym tłoczonym z maku, lnu lub konopi. Duże znaczenie w odżywianiu się ludności słowiańskiej miał nabiał: mleko, śmietana, sery, masło i jaja. Mięso miało przypuszczalnie mniejsze znaczenie w odżywianiu się ogółu ludności słowiańskiej, w jego spożyciu natomiast najsilniej uwidaczniają się różnice wynikające z pozycji społecznej konsumentów. Źródla ipsane przedstawiają jadłospis licznych uczt, ulubionej rozrywki książat słowiańskich, otaczających ich drużynników i możnych, w których przeważały różne mięsiwa. Mięso jadano gotowane, pieczone na rożnie, smażone lub wędzone. Z krwi gotowano polewkę zwaną juszycą. Znano też wędliny, kiełbasę wyrabianą z wątroby i kiszkę. Spożywano też wiele tłuszczu zwierzęcego, przede wszystkim słoniny. Powszechnie jedzono ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie, te ostatnie często wędzone, suszone lub solone. Konsumpcja ryb rozszerzyła się w końcu wczesnego średniowiecza w związku z wprowadzeniem postów chrześcijańskich, które były surowo przestrzegane. Jako napoje służyły Słowianom woda i mleko, soki z drzew i jagód oraz piwo i miód sytny. W końcu wczesnego średniowiecza na ziemiach słowiańskich zaczęło się upowszechniać wino, ale raczej wśród przedstawicieli góry feudalnej.
Gość
Wysłany: Pon 12:44, 18 Gru 2006
Temat postu:
Moim zdaniem szyć torebki powinni najmłodsi członkowie bractwa
Kamil
Wysłany: Nie 12:32, 17 Gru 2006
Temat postu:
No wiesz. Wynajmie sie jakieś kobietki które są w tym kierunku uzdolnione. Bo wydaje mi sie ze zaden z nas tego chyba nie zrobi
Niemir (Cezary)
Wysłany: Nie 12:29, 17 Gru 2006
Temat postu:
Cytat:
recznie szyte lniane torebki
A mnie ciekawi kto to bedzie szył??
Kamil
Wysłany: Nie 12:17, 17 Gru 2006
Temat postu:
No to troche tego potrzeba. Ale bedzie roboty przy zbieraniu
Szamil
Wysłany: Nie 12:15, 17 Gru 2006
Temat postu:
Konkretnie do przełomu czerwca i lipca
.
Sadze ze łącznie na rok będziemy potrzebowali do 20 kg lipy w wersju ultra wypas, oraz od 50 do 50 kg do 100 kg w wersji economy
Kamil
Wysłany: Nie 11:57, 17 Gru 2006
Temat postu:
trzeba bedzie poczekać chyba az do wiosny jak lipa zacznie kwitnąć
Gabryś
Wysłany: Nie 10:57, 17 Gru 2006
Temat postu:
to taki bajer,niezly pomysl!!tylko skad sie skopnie tyle tego kwiatu z lipy?
Szamil
Wysłany: Sob 19:15, 16 Gru 2006
Temat postu:
Sw. STanislaw jest patronem trzezwosci - wiec woje musza wylewac za kołnierz
.
Lipa kojarzy sie ze szczepanowem.
Myslalem juz nad opakowaniami.
- Wersja utra wypas (limitowana) - recznie szyte lniane torebki z kwiatem z lipy sadzonej przez sw. STanislawa (jak głosi tradycja).
- Wersja ekonomiczno- popularna - kartonowe pudełka, z kwiatem lipy z innych drzew. Swja droga trzeba bedzie ich troche dosadzic. Rozmawialem juz na ten temat z ks. proboszczem.
Niemir (Cezary)
Wysłany: Sob 17:56, 16 Gru 2006
Temat postu:
Bedziemy ja pic zawsze punkt 17.00
Gabryś
Wysłany: Sob 17:39, 16 Gru 2006
Temat postu:
herbata lipowa??chociaz moze ito lepierj ze to herbata a nie cos innego!!
Szamil
Wysłany: Pią 22:42, 15 Gru 2006
Temat postu:
Na poczatek bedzie herbata lipowa ze Szczepanowa. :}
Kamil
Wysłany: Pią 17:54, 15 Gru 2006
Temat postu:
No raczej on to juz jest wtajemniczony takze......... hehe. Pasowało by jakie winko Św Stanisława
[/url]
Gabryś
Wysłany: Czw 17:20, 14 Gru 2006
Temat postu:
nom mysle ze tymi trunkami to najbardziej bedziezaciekawiony nasz najwiekszy smakosz-Kuba!!
Niemir (Cezary)
Wysłany: Nie 19:51, 10 Gru 2006
Temat postu:
Zarełko wspaniała żecz szczegunie po cieszkiej bitwie
A do tego jeszcze jakis wyborny trunek ....
Pitul
Wysłany: Pon 8:58, 06 Lis 2006
Temat postu:
A odbedzie sie to ognisko w tym roku ??/ bo juz zglodnialem <lol>
Szamil
Wysłany: Nie 22:54, 05 Lis 2006
Temat postu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska_w_
średniowieczu
O jedzeniu w średniowiecznej Poslce - w zarysie
Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright © Jakob Persson 2003
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin