Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Śro 15:57, 13 Gru 2006 Temat postu: Garncarstwo |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych] - sprzet do pracowni garnsarskiej.
Jakby to powiedziec - nie widac, aby nastepowlay jakies dsastyczne metody w sposobie lepienia garnkow recznie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Śro 16:11, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Ale człowiek sie potrafi w ciagu 5 minut podszkolić...
"Jak podaje Kruppe i inni polscy archeologowie, do poczatkow 15 wieku praktycznie w Polsce i Europie wschodniej (nie wiem jak z poludniowo wschodnia europa i skandynawia - trza by poszukac) nie znano/nie uzywano kol do toczenia a co za tym idzie nie wyrabiano ceramiki toczonej. Praktycznie cala znajdowana ceramika jest wyrabiana poprzez budowanie scianek z waleczkow, czasami w zaleznosci od produktu moze byc obtaczana dla lepszego wyrownania scian."
Za freha.pl - Watcher
Wiec mozemy sobie dac sianka z toczeniem, a trzeba bedzie poczytac o metodzie budowanai z waleczkow...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Sob 9:44, 06 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
modelowanie z wałków gliny: modelowanie z wałków gliny jest jedną z najstarszych technik ceramicznych. Za pomocą pierścieniowo zwiniętych wałeczków można zbudować naczynia o cylindrycznych lub wybrzuszonych ścianach, zachowując mniej więcej stałą grubość ścian. Takie ścianki bywają wygładzane szpachelką lub pozostawiane jako faktura dekoracyjna. Stosując te technikę możemy kształtować naczynia cylindryczne i zaokrąglone o rozszerzających się lub zwężającym wylewie, a nawet tworzyć motywy dekoracyjne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Sob 10:19, 06 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
GARNCARSTWO
1. Garncarstwo jako rzemiosło i dziedzina sztuki.
Koło garncarskie i narzędzia garncarza
Krótki zarys historyczny garncarstwa
Wzornictwo ceramiczne od starożytnych cywilizacji do średniowiecza.
2. Glina jako materiał ceramiczny
Jak powstaje glina (skała) w przyrodzie?
Plastyczność i kurcz gliny.
Sezonowanie gliny.
Wyrabianie gliny do lepienia ręcznego i pracy na kole.
Utwardzanie – wypalanie gliny.
3. Rodzaje wyrobów wykonywanych przez garncarza.
Rozpoznawanie naczyń ceramicznych i ich przeznaczenia.
Ceramika – spotkanie sztuki z praktyką życia codziennego.
Naczynia użytkowe i ozdobne.
Rzeźba ceramiczna i galanteria ceramiczna (ozdoby).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Sob 10:20, 06 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Wszystkie wyroby są toczone na kole garncarskim lub lepione ręcznie z naturalnej gliny. Jest to głównie glina pozyskiwana przez garncarza samodzielnie w tradycyjny sposób.
Pozyskiwanie gliny
Glinę należy ukopać jesienią. Przez okres zimy i wczesnej wiosny jest przechowywana na pryzmie, gdzie się „sezonuje”- zmienia swoją strukturę na jednolitą plastyczną masę przez działanie czynników atmosferycznych: deszczu, śniegu i mrozu. Na wiosnę po dodaniu wody i „wyrobieniu”( dawniej deptano glinę bosymi stopami na drewnianej podłodze-obecnie używane są „walce” czyli prasa do gliny) nadaje się do pracy. Po jej „ubiciu” odpowiedniej jej porcji i zdobieniu gałki rzucamy ją na koło- i do dzieła!
Suszenie naczyń
Suszenie trwa od kilku do kilkunastu dni w zależności od wielkości naczyń, oraz ich rodzaju (kształtu). Suszenie odbywa się w „atmosferze pracowni”, gdzie jest dużo naczyń w różnych fazach wysychania i panuje duża wilgotność powietrza przy temperaturze około 20°C. Mniejsze i średnie naczynia po dwóch dniach suszymy „do góry dnem”.
Wypał
Do wypału naczyń garncarz używa pieca ziemnego( tradycyjny piec jamowy trójdzielny rozpowszechniony dawniej na Lubelszczyźnie), oraz nowoczesnego pieca elektrycznego.
Piec ziemny jest opalany drewnem i wykorzystywany w półroczu letnim do wypalania naczyń biskwitowych „zgrzebnych”. Wypał w tym piecu trwa około 30 godzin. Zazwyczaj kończy się go nocą , gdyż końcowe etapy wypału oraz temperaturę pieca określa się na podstawie koloru płomienia. Naczynia wypalane są w temperaturze od 900 do 1000°C.
Naczynia biskwitowe aby były w pełni użytkowe są „glazurowane” czyli szkliwione i ponownie wypalane w temperaturze około 1100°C.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Sob 19:15, 13 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
|