Szamil
Administrator
Doł±czył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 1 temat
Sk±d: Sterkowiec
|
Wysłany: Sob 12:01, 19 Sie 2006 Temat postu: Podpłomyki |
|
|
Podpłomyki - wikiński chleb
4 dag drożdży
35 dag mąki żytniej
35 dag mąki pszennej
1/4 l letniej wody
1/8 l letniego mleka
1 łyżeczka soli
(wedle upodobania dodatkowo:
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry)
1/4 mąki przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie ok. 15 min dodajemy pozostałą mąkę, (przyprawy) i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok. 1 cm. Układamy na blasze posmarowanej olejem, oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika (ok.200-230 stopni) przez ok. 30 min. Podpłomyki muszą być rumiane i chrupkie, ale nie suche, dlatego wstawiając chlebki do piekarnika nalewamy pół szklanki wody do blachy ustawionej na dole.
Składniki można mnożyć, aby uzyskać więcej pysznych podpłomyków.
Jeżeli nie masz mąki żytniej, użyj mąki pszennej w jej miejsce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|