Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Pon 19:37, 21 Sie 2006 Temat postu: Żarcie |
|
|
Winko i miody
[link widoczny dla zalogowanych]
Wszystko o prawdziwej kiełbasie.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Sob 9:38, 02 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
PIECZENIE NA KIJU.
przygotowujemy kij o grubości kciuka (około 2 cm). Zeskrobujemy z jego końca (10-20 cm) korę i zaokrąglamy wszystkie krawędzie. Ciasto dzielimy na porcje trochę większe od piłeczek pingpongowych. Nakładamy je na okorowany czubek kija i rozgniatamy równą, 2-4-milimetrową, warstwą, pieczemy nad żarem, aż będzie miejscami brązowe. Po pierwszym pieczeniu przekonacie się, że najlepiej piec bokiem, żeby nie spalić czubka. Z kija zdejmujemy ją ruchem motocyklisty dodającego gazu. Do wnętrza tak powstałej rurki wkładamy dżem, lub farsz mięsny
to jest niezły sposób na podpłomyki... troszkę w innej wersji
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Nie 22:54, 05 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]średniowieczu
O jedzeniu w średniowiecznej Poslce - w zarysie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Pitul
Dooopaa
Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 336
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Pon 8:58, 06 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
A odbedzie sie to ognisko w tym roku ??/ bo juz zglodnialem <lol>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Niemir (Cezary)
Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 118
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: macie na piwo?
|
Wysłany: Nie 19:51, 10 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Zarełko wspaniała żecz szczegunie po cieszkiej bitwie
A do tego jeszcze jakis wyborny trunek ....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Gabryś
Dooopaa
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 463
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Czw 17:20, 14 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
nom mysle ze tymi trunkami to najbardziej bedziezaciekawiony nasz najwiekszy smakosz-Kuba!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Kamil
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Pią 17:54, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
No raczej on to juz jest wtajemniczony takze......... hehe. Pasowało by jakie winko Św Stanisława [/url]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Pią 22:42, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Na poczatek bedzie herbata lipowa ze Szczepanowa. :}
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Gabryś
Dooopaa
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 463
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Sob 17:39, 16 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
herbata lipowa??chociaz moze ito lepierj ze to herbata a nie cos innego!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Niemir (Cezary)
Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 118
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: macie na piwo?
|
Wysłany: Sob 17:56, 16 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Bedziemy ja pic zawsze punkt 17.00
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Sob 19:15, 16 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Sw. STanislaw jest patronem trzezwosci - wiec woje musza wylewac za kołnierz .
Lipa kojarzy sie ze szczepanowem.
Myslalem juz nad opakowaniami.
- Wersja utra wypas (limitowana) - recznie szyte lniane torebki z kwiatem z lipy sadzonej przez sw. STanislawa (jak głosi tradycja).
- Wersja ekonomiczno- popularna - kartonowe pudełka, z kwiatem lipy z innych drzew. Swja droga trzeba bedzie ich troche dosadzic. Rozmawialem juz na ten temat z ks. proboszczem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Gabryś
Dooopaa
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 463
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Nie 10:57, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
to taki bajer,niezly pomysl!!tylko skad sie skopnie tyle tego kwiatu z lipy?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Kamil
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Nie 11:57, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
trzeba bedzie poczekać chyba az do wiosny jak lipa zacznie kwitnąć
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Nie 12:15, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Konkretnie do przełomu czerwca i lipca .
Sadze ze łącznie na rok będziemy potrzebowali do 20 kg lipy w wersju ultra wypas, oraz od 50 do 50 kg do 100 kg w wersji economy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Kamil
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Nie 12:17, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
No to troche tego potrzeba. Ale bedzie roboty przy zbieraniu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Niemir (Cezary)
Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 118
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: macie na piwo?
|
Wysłany: Nie 12:29, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
recznie szyte lniane torebki |
A mnie ciekawi kto to bedzie szył??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Kamil
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczepanów
|
Wysłany: Nie 12:32, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
No wiesz. Wynajmie sie jakieś kobietki które są w tym kierunku uzdolnione. Bo wydaje mi sie ze zaden z nas tego chyba nie zrobi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 12:44, 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem szyć torebki powinni najmłodsi członkowie bractwa
|
|
Powrót do góry » |
|
|
Szamil
Administrator
Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1423
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec
|
Wysłany: Czw 21:03, 29 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
POŻYWIENIE ludności słowiańskiej składało się przede wszystkim z pokarmow roślinnych. Spożywano zboże, niekiedy prażone (prażmo), różne kasze, otrzymywane przez otłukiwanie ziarn zbóż w stępach (w wykopaliskach szczególnie często spotyka się kaszę jaglaną), oraz potrawy mączne, polewki, nawarki, zacierki, kisiele i inne. Z mąki przygotowywano też pierogi, smażono mliny (bliny), wypiekano podpłomyki i chleb. Jedzono groch, fasolę, soczewicę, rzepę, kapustę, ogórki, marchew i wiele innych roślin uprawionych lub dziko rosnących jak barszcz, lebioda, pokrzywa, z których przyrządzano polewki kwaśne lub potrawy w rodzaju szpinaku. Dość często jedzono grzyby. Jako przypraw używano chrzanu, czosnku, kopru i oczywiście soli. Jedzono też różne owoce z drzew hodowanych i dziko rosnących. Potrawy kraszono olejem roślinnym tłoczonym z maku, lnu lub konopi. Duże znaczenie w odżywianiu się ludności słowiańskiej miał nabiał: mleko, śmietana, sery, masło i jaja. Mięso miało przypuszczalnie mniejsze znaczenie w odżywianiu się ogółu ludności słowiańskiej, w jego spożyciu natomiast najsilniej uwidaczniają się różnice wynikające z pozycji społecznej konsumentów. Źródla ipsane przedstawiają jadłospis licznych uczt, ulubionej rozrywki książat słowiańskich, otaczających ich drużynników i możnych, w których przeważały różne mięsiwa. Mięso jadano gotowane, pieczone na rożnie, smażone lub wędzone. Z krwi gotowano polewkę zwaną juszycą. Znano też wędliny, kiełbasę wyrabianą z wątroby i kiszkę. Spożywano też wiele tłuszczu zwierzęcego, przede wszystkim słoniny. Powszechnie jedzono ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie, te ostatnie często wędzone, suszone lub solone. Konsumpcja ryb rozszerzyła się w końcu wczesnego średniowiecza w związku z wprowadzeniem postów chrześcijańskich, które były surowo przestrzegane. Jako napoje służyły Słowianom woda i mleko, soki z drzew i jagód oraz piwo i miód sytny. W końcu wczesnego średniowiecza na ziemiach słowiańskich zaczęło się upowszechniać wino, ale raczej wśród przedstawicieli góry feudalnej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
QBA
Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sterkowiec nad Uszwicą=)
|
Wysłany: Pią 23:26, 20 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
chłopcy nic się nie martwcie napewno jakoś wzbogacimy ta herbatke bedzie kopała wkońcu jestem smakoszem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry » |
|
|
|